Kod HDZ-a postoji samo jedan kriterij kod zapošljavanja
Pet krovnih liječničkih organizacija (HLK, HLS, HUBOL, KoHOM i Inicijativa mladih liječnika) u subotu 18. ožujka održali su prosvjed na Markovom trgu kako bi upozorili Ministarstvo zdravstva i Vladu da što hitnije riješe njihove zahtjeve, koji nisu ispunjeni od kolovoza prošle godine.


Kod HDZ-a postoji samo jedan kriterij kod zapošljavanja

Pet krovnih liječničkih organizacija (HLK, HLS, HUBOL, KoHOM i Inicijativa mladih liječnika) u subotu 18. ožujka  održali su prosvjed na Markovom trgu kako bi upozorili Ministarstvo zdravstva i Vladu da što hitnije riješe njihove zahtjeve, koji nisu ispunjeni od kolovoza prošle godine.

Na prosvjedu pod sloganom “SOS za zdravstvo” sudjelovalo je oko 2000 liječnika koji su u Zagreb stigli s 15 autobusa iz cijele Hrvatske, a pod prozorima Vlade na Markovom trgu bilo je pet govornika: Renata Čulinović-Čoić, Nataša Ban Toskić, Marin Smilović, Ivana Šmit i Krešimir Luetić.

On je uoči prosvjeda ljubazno zamolio političare da se suzdrže i da im se ne pridružuju, jer to nije bio prosvjed protiv vlasti, već za pacijente. Liječnici u bijelim kutama nosili su transparent na kojima je između ostalog pisalo. „Rane nastale zbog nerada liječnici ne mogu sanirati“, „Nema odmora dok traje obmana“, „Zadovoljni liječnici – zadovoljni pacijenti“.

Podsjetimo, odluka o prosvjedu uslijedila je nakon što je provedena anketa kojoj se odazvalo 5700 liječnika iz cijele Hrvatske, a pokazala je da je 97 posto njih nezadovoljno svojim radnopravnim statusom. Udruge podsjećaju kako je ministar Beroš u kolovozu prošle godine s njima dogovorio rješavanje gorućih problema liječnika te obećao rokove za njihovo rješavanje, no ništa se nije dogodilo.


Tekuće događaje i situaciju u zdravstvu za Radio Nacional komentirala je Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice, zastupnica u Hrvatskom saboru, inače po struci liječnica psihijatrica.

Kekin kaže da joj je drago da su se liječnici organizirali i poslali poruku ministru Viliju Berošu i premijeru Andreju Plenkoviću da daljnje upropaštavanje zdravstva nije opcija. Kekin naglašava da ona osobno nije veliki optimist, tvrdeći da su zdravstvo upropaštavali i svi hadezeovi ministri i prije Beroša.

“Zdravstvo se urušava, posebno primarna zdravstvena zaštita.  Ministar Beroš što zna reći, govori rečenice poput primarna zaštita je važna, ali njegovi proklamirani ciljevi su u raskoraku. Liječnici nemaju više volje za razgovor jer nakon svega nije uslijedio nijedan konkretan korak. Ciljevi zvuče sjajno, ali tekst u zakonu to ne prati”, rekla je Kekin.

Rekla je da postoje tri problematična ishodišta u hrvatskom zdravstvu: sustav primarne zdravstvene zaštite, broj liječnika i plaća, na što su automatski vezane duge liste čekanja. Drugo ishodište je model upravljanja bolnicama, a treće korupcija i sustav praćenja u zdravstvu.

Cijeli razgovor sa zastupnicom Ivanom Kekin poslušajte u nastavku:

https://www.mixcloud.com/nacionalradio/iz-europskih-hodnika-28112023/ 


Poslušajte epizodu
Copyright © 2022 Nacional
Developed by: RedCode